Sedmihradské plněné zelí
Suroviny na sedmihradské plněné zelí:
200 g mletého masa
400 g kysaného zelí
50 g klobásy
40 g slaniny
50 g rýže
kousek másla
200 ml zakysané smetany
1 cibule
2 stroužky česneku
mletá sladká paprika
mletý pepř
sůl
Příprava sedmihradského plněného zelí:
Kysané zelí zalijeme malým množstvím vody a podusíme do měkka. Rýži
spaříme (přelijeme vroucí vodou a scedíme), dáme do kastrolku, zalijeme
vodou (na jeden šálek rýže dva šálky vody) a dusíme do poloměkka. Na
části másla osmažíme pokrájenou cibuli, přidáme na plátky pokrájený
česnek a mleté maso. Poprášíme mletou paprikou, opepříme, osolíme a za
stálého míchání asi 10 minut opékáme. Slaninu pokrájenou na kostičky a
klobásu na plátky spolu osmažíme. Do máslem vymazaného pekáče dáme
polovinu zelí, na to slaninu s klobásou, polovinu zakysané smetany, rýži a
opečené mleté maso. Navrch zakryjeme zbytkem zelí, poprášíme mletou
paprikou, zalijeme zbylou zakysanou smetanou a pečeme alespoň hodinu
v předem vyhřáté troubě. Podáváme s vařenými brambory posypanými
sekanou petrželkou.
Tagy: recepty z mletého masa, pokrmy z mletého masa, použití mletého masa, zelí recepty, použití zelí