Lasagne z mletého masa
Suroviny na lasagne z mletého masa:
½ kg mletého hovězího masa
2 lžíce rajského protlaku
2 rajčata
1 střední cibule
3 stroužky česneku
150 g tvrdého sýra (eidam)
oregano
bazalka
mletý pepř
sůl
balíček plátků na lasagne
olej
Bešamel:
50 g másla
600 ml mléka
50 g hladké mouky
½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
Příprava lasagní z mletého masa:
Nejdříve připravíme boloňskou omáčku. Cibuli a česnek pokrájíme
nadrobno a osmahneme na oleji, přidáme mleté maso a smažíme asi 10 minut.
Nakonec přidáme rajský protlak, oloupaná pokrájená rajčata, bazalku,
oregano, pepř, osolíme a dusíme asi 15 – 20 minut. Připravíme si
bešamel. V kastrůlku rozpustíme máslo, přisypeme mouku a necháme chvíli
opražit. Potom za neustálého míchání přiléváme mléko. Na závěr
přidáme muškátový oříšek a odstavíme. Zapékací misku si vymažeme
máslem a skládáme na sebe postupně vrstvy. Nejdříve plátky na lasagne,
potom boloňská omáčka, bešamel a nastrouhaný sýr. Takto pokračujeme
i v dalších vrstvách, končíme vrstvou bešamelu a na to nastrouhaného
sýra. Lasagne z mletého masa pečeme v předem vyhřáté troubě na
160 stupňů 3/4 hodiny až 1 hodinu.
Jelikož se u nás po lasagních jenom zapráší, dělám je do větího
pekáčku z dvojitého množství.
Tagy: recepty z mletého masa, lasagne s mletým masem, mleté maso recepty, příprava bešamelu, pokrmy z mletého masa, použití mletého masa