Vánočka z domácí pekárny
Suroviny na přípravu vánočky z domácí pekárny:
250 ml mléka
400 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
125 g rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku (Hera)
2 vejce
100 g cukru
1 vanilkový cukr nebo špetka nastrouhané vanilky
špetka soli
1,5 lžičky sušeného droždí nebo necelá 1/2 čerstvého
trochu nastrouhané citrónové kůry
rozinky
mandle
jedno vejce na potření po upletení vánočky
Na pekárně nastavíme program těsto, rozinky a loupané mandle přidáme až
po částečném prohnětení.
Příprava vánočky:
Hotové těsto na vánočku zadělané v domácí pekárně, přendáme na
vál, rozdělíme na devět stejných dílků, které rozválíme na válečky.
Nejdříve spleteme čtyři válečky a přendáme na plech vyložený
pečícím papírem. Potom upleteme copánek ze tří válečků a položíme na
spodní díl, ve kterém jsme udělali mělký žlábek. Nakonec spleteme
poslední dva válečky a položíme navrch. Konce vrchního dílu přetáhneme
a zasuneme pod vánočku. Skrz napícháme na několika místech špejle, aby se
nám vánočka nesesunula. Upletenou vánočku necháme ještě asi půl hodiny
kynout, pak jí potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme posekanými mandlemi a
dáme péct. Pečeme asi 10 minut na 220 stupňů, potom ztlumíme asi na
170 stupňů a ještě jí asi 40 minut propékáme. Pokud se nám zvrchu
připaluje, přikryjeme jí alobalem. Upečenou vánočku zadělanou v domácí
pekárně můžeme ještě nakonec posypat moučkovým cukrem.
Vánočku můžeme zadělat i upéct v domácí pekárně, v tom případě
nastavíme program základní, velikost velká, kůrka střední. Po pípnutí
přidáme mandle a rozinky.
Tagy: vánočka recept, těsto na vánočku z pekárny, vánočka z devíti pramenů, jak se plete vánočka, pletení vánočky, kynuté těsto na moučníky z domácí pekárny, moučníky z domácí pekárny, vánoční moučníky