Celozrnné bagety
Suroviny na celozrnné bagety zadělávané v domácí pekárně:
200 ml vody
160 g hladké mouky
125 g celozrnné pšeničné mouky
50 g celozrnné žitné mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
1 lžíce oleje
1 lžička soli
1/2 lžičky cukru
1 lžíce lněného
semínka
1 lžíce slunečnicového semínka
1/2 lžíce kmínu
1 vejce na potření a sezamová semínka na posypání
Příprava celozrnných baget v domácí pekárně:
Suroviny vložíme do domácí pekárny v klasickém pořadí voda, mouky, do
důlku v mouce droždí (zahrneme), do rohů přísady (sůl, cukr, olej,
kmín), po chvilce přidáme semínka. Pekárnu nastavíme na program těsto
(kynuté těsto).
Po vykynutí těsto ještě propracujeme, rozdělíme na 2 – 4 díly (podle
toho jak chceme mít bagetky velké). Každý díl trochu rozválíme na
obdélníkový tvar, na delší straně přeložíme do dvou třetin a
protilehlou stranu přeložíme přes to. Uprostřed uděláme rýhu, ještě
přeložíme napůl a trochu poválíme. Přeneseme na plech vyložený
pečícím papírem a necháme ještě asi 1/2 hodiny kynout. Po té na povrchu
nakrojíme, potřeme rozkverlaným vejcem a posypeme sezamem. Pečeme v troubě
rozehřáté na 175 stupňů asi 16 – 19 minut.
Tagy: celozrnné bagety zadělávané v domácí pekárně, bagety z domácí pekárny, domácí bagety, bagety z celozrnné mouky, celozrnné bagety recept