recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Domácí pekárna >> Celozrnné bagety

Celozrnné bagety

Suroviny na celozrnné bagety zadělávané v domácí pekárně:
200 ml vody
160 g hladké mouky
125 g celozrnné pšeničné mouky
50 g celozrnné žitné mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
1 lžíce oleje
1 lžička soli
1/2 lžičky cukru
1 lžíce lněného semínka
1 lžíce slunečnicového semínka
1/2 lžíce kmínu
1 vejce na potření a sezamová semínka na posypání 

Příprava celozrnných baget v domácí pekárně:
Suroviny vložíme do domácí pekárny v klasickém pořadí voda, mouky, do důlku v mouce droždí (zahrneme), do rohů přísady (sůl, cukr, olej, kmín), po chvilce přidáme semínka. Pekárnu nastavíme na program těsto (kynuté těsto).
Po vykynutí těsto ještě propracujeme, rozdělíme na 2 – 4 díly (podle toho jak chceme mít bagetky velké). Každý díl trochu rozválíme na obdélníkový tvar, na delší straně přeložíme do dvou třetin a protilehlou stranu přeložíme přes to. Uprostřed uděláme rýhu, ještě přeložíme napůl a trochu poválíme. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 1/2 hodiny kynout. Po té na povrchu nakrojíme, potřeme rozkverlaným vejcem a posypeme sezamem. Pečeme v troubě rozehřáté na 175 stupňů asi 16 – 19 minut.

Tagy: celozrnné bagety zadělávané v domácí pekárně, bagety z domácí pekárny, domácí bagety, bagety z celozrnné mouky, celozrnné bagety recept