Velikonoční mazanec z domácí pekárny
Suroviny na velikonoční mazanec z domácí pekárny:
250 ml mléka
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
125 g másla (rozpuštěné)
1 vejce + 1 na potření
4 lžíce cukru krystal
1 vanilkový cukr
špetka soli
citrónová kůra
2 lžičky sušeného droždí (1/2 čerstvého droždí)
rozinky
loupané posekané mandle
Příprava velikonočního mazance v domácí pekárně:
Suroviny vložíme do domácí pekárny v klasickém pořadí, nejdříve
tekuté, potom mouku, do důlku v ní droždí a do rohů cukr a sůl. Program
pekárny dáme základní, velikost střední, kůrka střední. Po zvukové
signalizaci nasypeme rozinky a mandle. U tohoto receptu je dobré vyndat
hnětací metly, než se začne mazanec v pekárně péci, neboť je výrazně
křehčí než bochník upečeného chleba a hodně by se vydrolil.
V domácí pekárně můžeme připravit jen těsto (program kynuté těsto).
Na pomoučeném vále potom, buď rozdělíme na dva díly a vytvarujeme mazance
menší nebo jeden větší a přeneseme na plech vyložený pečícím
papírem. Necháme ještě asi 3/4 hodiny kynout. Velikonoční mazanec můžeme
nahoře opatrně naříznout, pomažeme ho rozšlehaným vejcem a posypeme
zbytkem posekaných mandlí. Mazance pečeme prvních 10 minut při
180 stupních, potom zmírníme na 150 a propékáme ještě asi 40 minut.
U velkého mazance přidám asi 10 minut.
Pokud mazanec nařezáváme, je třeba to udělat opravdu opatrně, protože
jinak se nám rozšklebí a vznikne z něj nevzhledná hrouda. Nejlépe je
použít žiletku nebo ho nastřihnout.
Tagy: moučníky z domácí pekárny, jak naříznout mazanec, velikonoční recepty, velikonoční pečení, velikonoční mazanec recept, kynuté těsto na moučníky z domácí pekárny