recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Domácí pekárna >> Velikonoční mazanec z domácí pekárny

Velikonoční mazanec z domácí pekárny

Suroviny na velikonoční mazanec z domácí pekárny:
250 ml mléka
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
125 g másla (rozpuštěné)
1 vejce + 1 na potření
4 lžíce cukru krystal
1 vanilkový cukr
špetka soli
citrónová kůra
2 lžičky sušeného droždí (1/2 čerstvého droždí)
rozinky
loupané posekané mandle

Příprava velikonočního mazance v domácí pekárně:
Suroviny vložíme do domácí pekárny v klasickém pořadí, nejdříve tekuté, potom mouku, do důlku v ní droždí a do rohů cukr a sůl. Program pekárny dáme základní, velikost střední, kůrka střední. Po zvukové signalizaci nasypeme rozinky a mandle. U tohoto receptu je dobré vyndat hnětací metly, než se začne mazanec v pekárně péci, neboť je výrazně křehčí než bochník upečeného chleba a hodně by se vydrolil.
V domácí pekárně můžeme připravit jen těsto (program kynuté těsto). Na pomoučeném vále potom, buď rozdělíme na dva díly a vytvarujeme mazance menší nebo jeden větší a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě asi 3/4 hodiny kynout. Velikonoční mazanec můžeme nahoře opatrně naříznout, pomažeme ho rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem posekaných mandlí. Mazance pečeme prvních 10 minut při 180 stupních, potom zmírníme na 150 a propékáme ještě asi 40 minut. U velkého mazance přidám asi 10 minut.
Pokud mazanec nařezáváme, je třeba to udělat opravdu opatrně, protože jinak se nám rozšklebí a vznikne z něj nevzhledná hrouda. Nejlépe je použít žiletku nebo ho nastřihnout.

Tagy: moučníky z domácí pekárny, jak naříznout mazanec, velikonoční recepty, velikonoční pečení, velikonoční mazanec recept, kynuté těsto na moučníky z domácí pekárny