recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Polévky >> Bukovnická polévka

Bukovnická polévka

Suroviny na bukovnickou polévku:
5 brambor
1 mrkev
kousek celeru
hrst sušených hub nebo čerstvé houby
2 vejce
250 ml zakysané smetany
máslo
hladká mouka
1 bobkový list
5 celých pepřů
5 kuliček nového koření
sůl

Příprava bukovnické polévky :
Oloupané brambory nakrájené na kostky vaříme spolu se zeleninou nakrájenou na drobno nebo nastrouhanou na hrubším struhadle. Přidáme koření, sůl a sušené houby, které jsme před tím namočili ve vodě a po chvíli slili. Čerstvé houby očistíme a pokrájené přidáme do polévky. Když jsou brambory měkké, uděláme si světlou máslovou jíšku, kterou zahustíme polévku. Přidáme zakysanou smetanu a krátce ještě povaříme. Nakonec přidáme vejce. Můžeme také přidat posekanou zelenou petrželku. Místo zakysané smetany můžeme použít smetanu na vaření nebo šlehačku a polévku dochutit octem.
Recept na bukovnickou polévku pochází ze Šumavy a je to vlastně z menšími změnami kulajda.

Tagy: recepty polévky, kulajda, bílé polévky, zeleninové polévky, příprava polévek