Bukovnická polévka
Suroviny na bukovnickou polévku:
5 brambor
1 mrkev
kousek celeru
hrst sušených hub nebo čerstvé houby
2 vejce
250 ml zakysané smetany
máslo
hladká mouka
1 bobkový list
5 celých pepřů
5 kuliček nového koření
sůl
Příprava bukovnické polévky :
Oloupané brambory nakrájené na kostky vaříme spolu se zeleninou nakrájenou
na drobno nebo nastrouhanou na hrubším struhadle. Přidáme koření, sůl a
sušené houby, které jsme před tím namočili ve vodě a po chvíli slili.
Čerstvé houby očistíme a pokrájené přidáme do polévky. Když jsou
brambory měkké, uděláme si světlou máslovou jíšku, kterou zahustíme
polévku. Přidáme zakysanou smetanu a krátce ještě povaříme. Nakonec
přidáme vejce. Můžeme také přidat posekanou zelenou petrželku. Místo
zakysané smetany můžeme použít smetanu na vaření nebo šlehačku a
polévku dochutit octem.
Recept na bukovnickou polévku pochází ze Šumavy a je to vlastně
z menšími změnami kulajda.
Tagy: recepty polévky, kulajda, bílé polévky, zeleninové polévky, příprava polévek