Zelňačka
Suroviny na zelňačku:
1 kg uzených vepřových žebírek nebo vepřové koleno
500 g kysaného zelí
400 g brambor
hladká mouka
2 cibule
olej nebo sádlo
kysaná smetana
mletá paprika
kmín
sůl
petrželka
Příprava zelné polévky:
Uzená vepřová žebírka opereme a dáme vařit. Když je maso měkké,
vyndáme ho, zbavíme kostí a nakrájíme na kousky. Vývar nalijeme na
překrájené zelí, přidáme na kostičky nakrájené brambory, kmín, sůl a
vaříme do měkka. Na oleji nebo sádle podusíme nadrobno nakrájenou cibuli,
přidáme mletou papriku, mouku a zasmažíme. Do polévky vložíme pokrájené
maso, přidáme zásmažku a znovu krátce povaříme. Nakonec polévku
přisolíme a vylepšíme smetanou. Potom ještě chvilku vaříme.
Tagy: použití zelí, zeleninové polévky, příprava polévek, recepty polévky, zelí recepty