recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Sladká jídla >> Bramborové koblihy

Bramborové koblihy

Suroviny na bramborové koblihy:
400 g brambor
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
42 g droždí
1 lžíce cukru krupice
60 g másla nebo rostlinného tuku
3 žloutky
sůl
citrónová kůra (z půlky citrónu)
rum
marmeláda nebo švestková povidla
olej na smažení
moučkový cukr na posypání

Příprava bramborových koblih:
Brambory oloupeme, omyjeme, uvaříme v mírně osolené vodě a ještě teplé nastrouháme do mísy. Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme cukr, trochu vlažného mléka, lehce zamícháme a necháme vzejít kvásek. K nastrouhaným bramborám přidáme máslo, mouku, žloutky, citrónovou kůru, rum, špetku soli, kvásek a zbylé mléko. Zaděláme tužší těsto a necháme asi hodinu vykynout. Z těsta vykrajujeme lžící kousky, vytvarujeme do placičky, naplníme marmeládou nebo povidly, zabalíme jako šáteček, konce k sobě pořádně přitiskneme, otočíme a necháme ještě chvíli vykynout. V kastrolu rozpálíme větší možství oleje, tak aby koblížky plavaly a smažíme. Nejdříve dáváme do oleje vykynutou stranou dolů, potom smažíme po obou stranách dozlatova. Ještě horké koblihy obalíme v moučkovém cukru nebo pocukrujeme. Množství je asi na 30 koblih.

Tagy: koblihy recept, sladká jídla z brambor, koblihy z brambor, příprava koblih