Bramborové koblihy
Suroviny na bramborové koblihy:
400 g brambor
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
42 g droždí
1 lžíce cukru krupice
60 g másla nebo rostlinného tuku
3 žloutky
sůl
citrónová kůra (z půlky citrónu)
rum
marmeláda nebo švestková povidla
olej na smažení
moučkový cukr na posypání
Příprava bramborových koblih:
Brambory oloupeme, omyjeme, uvaříme v mírně osolené vodě a ještě teplé
nastrouháme do mísy. Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme cukr, trochu
vlažného mléka, lehce zamícháme a necháme vzejít kvásek.
K nastrouhaným bramborám přidáme máslo, mouku, žloutky, citrónovou
kůru, rum, špetku soli, kvásek a zbylé mléko. Zaděláme tužší těsto a
necháme asi hodinu vykynout. Z těsta vykrajujeme lžící kousky, vytvarujeme
do placičky, naplníme marmeládou nebo povidly, zabalíme jako šáteček,
konce k sobě pořádně přitiskneme, otočíme a necháme ještě chvíli
vykynout. V kastrolu rozpálíme větší možství oleje, tak aby koblížky
plavaly a smažíme. Nejdříve dáváme do oleje vykynutou stranou dolů, potom
smažíme po obou stranách dozlatova. Ještě horké koblihy obalíme
v moučkovém cukru nebo pocukrujeme. Množství je asi na 30 koblih.
Tagy: koblihy recept, sladká jídla z brambor, koblihy z brambor, příprava koblih