Rýžový nákyp s ovocem
Suroviny na rýžový nákyp s ovocem:
300 g rýže
600 ml mléka
½ kg ovoce čerstvého nebo kompotovaného (meruňky, jablka, broskve,
švestky)
2 vejce
100 g cukru
80 g másla nebo rostlinného tuku (hera)
špetka skořice
tuk na vymazání pekáče
strouhanka na vysypání pekáče
Příprava rýžového nákypu s ovocem:
Rýži propláchneme, spaříme, scedíme a necháme v cedníku okapat.
Přendáme do hrnce, zalijeme mlékem s vodou (na jeden šálek rýže dva
šálky mléka s vodou) a dusíme na mírném plameni. Když začne rýže
houstnout, za stálého míchání jí dovaříme na hustou kaši. Máslo nebo
rostlinný tuk utřeme s cukrem, žloutky, přidáme špetku skořice, můžeme
také nastrouhat trochu citrónové kůry z dobře omytého citrónu a vše
promícháme s prochladlou rýžovou kaší. Z bílků ušleháme tuhý sníh
a vmícháme ho do nákypu. Pekáč vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Na
dno dáme polovinu rýžové kaše, na to poklademe čerstvé nebo okapané
kompotované ovoce a zakryjeme zbylou kaší. Zvolna zapečeme v předem
vyhřáté troubě.
Tagy: příprava sladkých jídel, pokrmy s jablky, jídla s jablky, příprava nákypu, nákyp recept, sladké recepty