Kynuté ovocné knedlíky
Suroviny na kynuté ovocné knedlíky :
½ kg hrubé mouky
10 g droždí
1 vejce
mléko
lžička cukru
sůl
ovoce nebo 300 g povidel
Na posypání:
tvrdý tvaroh nebo mák
cukr moučka
máslo na polití
Příprava kynutých ovocných knedlíků :
V trošce vlažného mléka rozmícháme droždí, přidáme lžíci mouky,
lžičku cukru, promícháme a necháme vzejít kvásek. Mouku dáme do mísy,
přidáme vejce, špetku soli, vykynulý kvásek a vlahým mlékem zaděláme
tužší těsto, které by se nemělo lepit na vařečku ani na mísu.
Poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout. Potom
z něj na pomoučeném válu uděláme silnější váleček, který
rozkrájíme na stejné kousky. Na každý položíme ovoce nebo trochu povidel,
dobře zabalíme a necháme ještě na válu chvíli vykynout. Knedlíky
dáváme do vroucí osolené vody vrchní stranou dolů a vaříme. Asi po
5 minutách varu knedlíky ve vodě obrátíme a vaříme ještě asi 3 –
5 minut. Uvařené knedlíky vyndáme, propícháme vidličkou, aby vyšla
pára a knedlíky se nesrazily. Na talířích je posypeme strouhaným tvarohem
a moučkovým cukrem nebo mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a
omastíme rozpuštěným máslem.
Tagy: příprava sladkých jídel, kynuté knedlíky s ovocem, sladké recepty