Buchtičky s krémem (se šodó)
Suroviny na buchtičky s krémem (se šodó):
400 g polohrubé mouky
40 g cukru
20 g droždí
1 vejce
40 g rostlinného tuku (hera)
200 ml mléka
sůl
kousek másla nebo rostlinného tuku k vymazání pekáče a promašťování
buchtiček
Krém:
600 ml mléka
½ balíčku vanilkového pudinku (20 g)
40 g cukru
1 – 2 žloutky
1 vanilkový cukr
2 – 3 lžíce rumu
Příprava buchtiček s krémem (se šodó):
Do několika lžic vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci
cukru a špetku mouky. Necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy
dáme mouku, cukr, vejce, rozehřátý tuk, vykynutý kvásek, sůl a vlažným
mlékem zaděláme těsto, které by se nemělo lepit na vařečku ani stěny
mísy. Zadělané těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém
místě nejméně hodinu vykynout. Těsto můžeme také zadělat v domácí
pekárně (program kynuté těsto). Potom ho přendáme na pomoučený vál,
rozdělíme na několik dílů, ze kterých vyválíme válečky asi
o průměru 2 – 3 centimetry. Válečky rozkrájíme na malé dílky a
dáváme je do vymazaného pekáče těsně vedle sebe, mezi sebou je dobře
promašťujeme, aby se k sobě nepřilepily a po upečení se dobře oddělily.
V pekáči je necháme ještě asi 20 minut vykynout a potom v předehřáté
troubě upečeme. Krém: V části mléka dobře rozmícháme pudink. Zbylé
mléko přivedeme k varu, přidáme do něj mléko s pudinkovým práškem a
krátce povaříme. Do uvařeného pudinku zašleháme cukr, žloutky, rum a
vanilkový cukr. Teplým krémem přeléváme na talíři upečené
buchtičky.
Tagy: buchtičky se šodó, sladké recepty, příprava sladkých jídel