Krupicový nákyp
Suroviny na krupicový nákyp:
1 litr mléka
150 – 180 g krupice
½ kg čerstvých nebo kompotovaných meruněk
120 g másla
120 g cukru
3 – 4 vejce
sůl
skořice
rozinky
rostlinný tuk na vymazání a strouhanka na vysypání pekáče
ovocná šťáva na polití
Příprava krupicového nákypu:
Mléko přivedeme k varu, osolíme špetkou soli a za stálého míchání
přisypáváme pomalu krupici. Vaříme za stálého míchání několik minut,
až vznikne hustá kaše. Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, špetku
skořice a omyté posekané rozinky. Po částech přimícháme vychladlou kaši
a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Pekáč si vymažeme rostlinným tukem a
vysypeme strouhankou. Na dno dáme polovinu těsta, poklademe půlkami
vypeckovaných meruněk nebo okapaným kompotem a na to rozprostřeme zbylé
těsto. V předem vyhřáté troubě upečeme. Na talíři pocukrujeme a
polijeme ovocnou šťávou.
Tagy: příprava sladkých jídel, příprava nákypu, nákyp recept, sladké recepty