Škubánky s mákem
Suroviny na škubánky s mákem:
700 g brambor
250 g hrubé mouky
sůl
Na posypání:
100 g máku
moučkový cukr
máslo na pomaštění
Příprava škubánků s mákem:
Brambory oloupeme, opláchneme, rozkrájíme, zalijeme vroucí vodou, trochu
osolíme a uvaříme téměř do měkka. Asi 2/3 vody slijeme a brambory
zasypeme moukou. Obrácenou vařečkou brambory s moukou několikrát
propíchneme až ke dnu a necháme asi 20 minut na malém plaménku dovařit.
Potom brambory rozmačkáme, důkladně promícháme až vznikne hladké tuhé
těsto. Lžící namočenou v rozpuštěném másle vykrajujeme škubánky. Na
talíři je sypeme umletým mákem (strouhaným tvrdým tvarohem), cukrem a
omastíme rozehřátým máslem.
Tagy: příprava sladkých jídel, sladká jídla z brambor, škubánky recept, příprava škubánků, sladké recepty