Vepřová pečeně na víně
Suroviny na vepřovou pečeni na víně:
1 kg vepřové pečeně bez kosti
4 stroužky česneku
1 citrón
6 větviček rozmarýnu
4 lžíce olivového oleje
250 ml suchého bílého vína
¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
mletý pepř
sůl
Příprava vepřové pečeně na víně:
Připravíme si marinádu: nastrouháme kůru z jednoho dobře omytého
citrónu, česnek nakrájíme na plátky, ze třech větviček rozmarýnu
otrháme lístky a nadrobno nasekáme, přidáme pepř, sůl, muškátový
oříšek, 2 lžíce olivového oleje a dobře promícháme. Omyté a osušené
maso vcelku potřeme marinádou a necháme pět hodin v lednici rozležet. Do
pekáčku nalijeme zbylý olej a necháme ho středně rozpálit, přidáme maso
a ze všech stran ho opečeme lehce do hněda. Takto připravené vložíme
péct do trouby zahřáté na 160 stupňů, po chvíli přidáme zbylý
rozmarýn a pečeme asi třičtvrtě hodiny. Po té přilijeme víno a pečeme
ještě asi hodinu. Při pečení maso pravidelně obracíme a podléváme.
Podáváme s bramborem nebo rýží.
Tagy: recepty z vepřového masa, příprava vepřového masa, pokrmy z vepřového masa