Vepřová kýta na divoko
Suroviny na vepřovou kýtu na divoko:
750 g vepřové kýty
50 g slaniny
1 cibule
200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
10 kuliček černého pepře
hladká mouka
1 citron
200 ml smetany
kousek másla
sůl
Příprava vepřové kýty na divoko:
Kýtu prošpikujeme proužky slaniny a osolíme. Aby nám šla slanina dobře
zapracovat do masa, můžeme jí nejdříve nakrájet na proužky a dát na
chvíli zmrznout do mrazáku. Potom se dobře zasune do připravených malých
otvorů v mase. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zeleninu a
koření. K tomu přidáme maso, šťávu z půlky citronu, podlijeme,
přiklopíme a v troubě dusíme asi 1 hodinu. Poklici po té odklopíme a
maso dopečeme. Maso vyndáme, šťávu propasírujeme, podle potřeby
naředíme vodou a zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali trochu mouky.
Vše krátce povaříme. Podle chuti můžeme omáčku ještě dochutit citronem
a dosolit. Maso nakrájíme na plátky a podáváme polité omáčkou. Vhodnou
přílohou je houskový
knedlík.
Tagy: recepty z vepřového masa, maso na divoko, připrava vepřové kýty, příprava vepřového masa, pokrmy z vepřového masa