Pikantní hovězí
Suroviny na pikantní hovězí:
400 g zadního hovězího masa
100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 menší cibule
100 ml červeného vína
20 g hladké mouky
60 g slaniny
½ citrónu
nové koření
bobkový list
pepř celý
tymián
sůl
(1 lžička kaparů)
Příprava pikantního hovězího:
Slaninu bez kůže rozkrájíme na kostičky a rozpustíme na pánvi. Přidáme
nadrobno pokrájenou zeleninu, cibuli a osmažíme do růžova. Na to vložíme
omyté a osušené maso, přidáme koření (1 bobkový list, několik kuliček
nového koření a pepře, špetku tymiánu), posolíme a krátce maso po všech
stranách osmahneme. Potom podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme. Během
dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme. Měkké maso vyndáme a
rozkrájíme přes vlákno na porce. Šťávu vydusíme, až zůstane jenom tuk,
zaprášíme moukou a opražíme za stálého míchání. Potom zředíme vodou
nebo vývarem, pořádně rozmícháme, aby se neudělaly hrudky a povaříme.
Hotovou šťávu přecedíme, zeleninu prolisujeme přes cedník do šťávy,
přidáme víno, citrónovou šťávu, (sekané kapary), podle chuti dosolíme a
necháme přejít varem. Do hotové šťávy dáme porce masa a necháme ještě
prohřát. Podáváme s dušenou rýží nebo houskovým knedlíkem.
Tagy: pokrmy z hovězího masa, hovězí maso recepty, příprava hovězího masa, jídla z hovězího masa