Rostbíf
Suroviny na anglický rostbíf:
1,3 kg nízkého roštěnce
olej
mletý pepř
sůl
40 g másla
30 g hladké mouky
worchester
Příprava anglického rostbífu:
Roštěnec zbavíme tuku a šlach, opláchneme, osušíme, dáme do
porcelánové misky nebo sklenice, polijeme olejem a necháme v chladničce
3 – 4 dny rozležet. Před přípravou maso opepříme, osolíme a necháme
ještě hodinu rozležet. Olej z misky nebo sklenice nalijeme do pánve a maso
prudce opečeme po obou stranách asi 15 minut. Opečený roštěnec vyjmeme,
přeložíme do pekáče na jiný olej, trochu podlijeme a v troubě za
občasného polévání vypečenou šťávou dopečeme asi 30 minut. Doba
pečení je závislá na výšce a kvalitě masa. Rostbíf má být uvnitř
růžový, ne však krvavý. Ke konci pečení se vpichem špejlí
přesvědčíme, zda-li nevytéká krev, ale jen růžová šťáva. Upečený
roštěnec vyjmeme, do tuku přidáme máslo a mouku, osmažíme, zalijeme
vodou, rozmícháme a vaříme tak dlouho, až se začne houstnoucí šťáva
oddělovat od tuku, během toho ještě dochutíme worchestrem a solí. Hotovou
šťávu přecedíme. Pokud rostbíf podáváme teplý, rozkrájíme ho za
chvíli po vyndání z trouby na tenké plátky (přes vlákno), přeléváme
šťávou a podáváme s brambory v různé úpravě, a obkládáme zeleninou.
Pokud rostbíf podáváme studený, krájíme ho až úplně vychladne.
Tagy: pokrmy z hovězího masa, roštěná recept, hovězí maso recepty, příprava rostbífu, pokrmy z hovězí roštěné, příprava hovězího masa, jídla z hovězího masa