recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Hovězí maso >> Rostbíf

Rostbíf

Suroviny na anglický rostbíf:
1,3 kg nízkého roštěnce
olej
mletý pepř
sůl
40 g másla
30 g hladké mouky
worchester

Příprava anglického rostbífu:
Roštěnec zbavíme tuku a šlach, opláchneme, osušíme, dáme do porcelánové misky nebo sklenice, polijeme olejem a necháme v chladničce 3 – 4 dny rozležet. Před přípravou maso opepříme, osolíme a necháme ještě hodinu rozležet. Olej z misky nebo sklenice nalijeme do pánve a maso prudce opečeme po obou stranách asi 15 minut. Opečený roštěnec vyjmeme, přeložíme do pekáče na jiný olej, trochu podlijeme a v troubě za občasného polévání vypečenou šťávou dopečeme asi 30 minut. Doba pečení je závislá na výšce a kvalitě masa. Rostbíf má být uvnitř růžový, ne však krvavý. Ke konci pečení se vpichem špejlí přesvědčíme, zda-li nevytéká krev, ale jen růžová šťáva. Upečený roštěnec vyjmeme, do tuku přidáme máslo a mouku, osmažíme, zalijeme vodou, rozmícháme a vaříme tak dlouho, až se začne houstnoucí šťáva oddělovat od tuku, během toho ještě dochutíme worchestrem a solí. Hotovou šťávu přecedíme. Pokud rostbíf podáváme teplý, rozkrájíme ho za chvíli po vyndání z trouby na tenké plátky (přes vlákno), přeléváme šťávou a podáváme s brambory v různé úpravě, a obkládáme zeleninou. Pokud rostbíf podáváme studený, krájíme ho až úplně vychladne.

Tagy: pokrmy z hovězího masa, roštěná recept, hovězí maso recepty, příprava rostbífu, pokrmy z hovězí roštěné, příprava hovězího masa, jídla z hovězího masa