recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Přílohy >> Bosáky

Bosáky

Suroviny na bosáky:
1 kg vařených brambor ve slupce
1 kg syrových brambor
sůl
Příprava bramborových bosáků:
1kg brambor si uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Druhé kilo syrových brambor oloupeme, rozstrouháme na hodně jemném struhadle a přes plátěnou utěrku z nich vymačkáme vodu. Na vál si nastrouháme na jemném struhadle vařené brambory a k nim přidáme vymačkané, nastrouhané syrové brambory. Z vymačkané vody ze syrových brambor vybereme škrob a přidáme ho na vál. Vše osolíme a pořádně propracujeme dohromady. Z těsta tvarujeme navlhčenou rukou knedlíky, asi do velikosti větší hrsti. Bosáky zavařujeme do osolené vroucí vody a vaříme asi 20 minut. Tento recept výhradně z brambor pochází z jižních Čech. Je to výborná příloha k huse, kachně nebo pečenému masu se zelím. Bosáky se však dají také podávat třeba s gulášem.

Tagy: přílohy z brambor, bramborové bosáky, bosáky ze syrových brambor, jihočeské bosáky, příloha k pečenému masu, příloha ke guláši