Bosáky
Suroviny na bosáky:
1 kg vařených brambor ve slupce
1 kg syrových brambor
sůl
Příprava bramborových bosáků:
1kg brambor si uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Druhé kilo
syrových brambor oloupeme, rozstrouháme na hodně jemném struhadle a přes
plátěnou utěrku z nich vymačkáme vodu. Na vál si nastrouháme na jemném
struhadle vařené brambory a k nim přidáme vymačkané, nastrouhané syrové
brambory. Z vymačkané vody ze syrových brambor vybereme škrob a přidáme
ho na vál. Vše osolíme a pořádně propracujeme dohromady. Z těsta
tvarujeme navlhčenou rukou knedlíky, asi do velikosti větší hrsti. Bosáky
zavařujeme do osolené vroucí vody a vaříme asi 20 minut. Tento recept
výhradně z brambor pochází z jižních Čech. Je to výborná příloha
k huse, kachně nebo pečenému masu se zelím. Bosáky se však dají také
podávat třeba s gulášem.
Tagy: přílohy z brambor, bramborové bosáky, bosáky ze syrových brambor, jihočeské bosáky, příloha k pečenému masu, příloha ke guláši