Bramborové noky
Suroviny na bramborové noky:
600 g brambor
200 g hrubé mouky
1 vejce
1 žloutek
20 g másla
sůl
Příprava bramborových noků:
Brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé je oloupeme, nastrouháme a
necháme vychladnout. Přidáme vejce, žloutek, rozehřáté máslo, mouku,
sůl a vypracujeme těsto (pokud je těsto řídké přidáme ještě trochu
mouky) a vyválíme válečky asi o průměru 1,5 cm. Nakrájíme je na
špalíčky dlouhé asi 2 cm. Potom je dáme do vroucí osolené vody, opatrně
promícháme, aby se nepřilepily ke dnu, přivedeme k varu a vaříme asi
2 – 3 minuty (jeden vyndáme a vyzkoušíme jestli jsou provařené).
Uvařené vyjmeme, necháme na cedníku odkapat a hned podáváme. Noky
promastíme rozehřátým máslem a sypeme sýrem nebo podáváme jako přílohu
k masu.
Tagy: přílohy z brambor, noky z brambor, příloha k pečenému masu