Dvoubarevné věnečky
Suroviny na pečení věnečků dvou barev:
250 g polohrubé mouky
125 g másla
50 g moučkového cukru
1 vejce
1 vanilkový cukr
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
trochu rumu
2 lžíce kakaa
1 lžíce smetany
množství je asi na 30 kousků
Příprava věnečků dvou barev:
Na pomoučeném válu vypracujeme z másla, mouky smíchané s kypřícím
práškem, vejce, cukru a soli hladké těsto. Rozdělíme ho na dva díly. Do
prvního přidáme trochu rumu nebo rumovou tresť, do druhého kakao a smetanu.
Těsto dáme odpočinout asi na hodinu do lednice. Z obou dílů vyválíme na
pomoučeném válu asi 8 mm silná plát, který nakrájíme na proužky
dlouhé asi 12 cm. Spleteme vždy jeden tmavý a jeden světlý pruh a spojíme
konce pevně do věnečku. Věnečky rozložíme na vymazaný plech a pečeme
v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut. Vychladnuté je
posypeme moučkovým cukrem