Vánoční perníčky
Suroviny na pečení vánočních perníčků:
500 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
3 vejce
40 g tuku
50 g mletých ořechů
2 lžičky mleté skořice
6 tlučených hřebíčků
2 lžíce tekutého medu
nastrouhaná kůra z půlky citrónu a celého pomeranče
½ balíčku prášku do pečiva
Na potření: 1 žloutek a lžička vody
Bílková poleva:
150 g moučkového cukru
1 bílek
1 lžíce citrónové šťávy nebo rumu
Příprava vánočních perníčků:
Vejce s cukrem utřeme, přidáme skořici, hřebíček, kůru z pomeranče a
citrónu, rozpuštěný tuk, med, mouku smíchanou s práškem do pečiva a
ořechy. Vypracujeme těsto a necháme je v lednici odležet do druhého dne.
Potom těsto ještě na pomoučeném vále propracujeme, vyválíme na
tloušťku asi 6 – 8 mm a vykrajujeme různé tvary. Perníčky klademe na
vymazaný plech a potřeme žloutkem rozmíchaným s vodou. Vánoční
perníčky pečeme asi 15 minut ve vyhřáté troubě (asi na
180 stupňů).
Bílková poleva: Bílek, prosátý cukr a citrónovou šťávu nebo rum
ušleháme dohladka. Z mikrotenového sáčku ustřihneme růžek, naplníme
jej polevou a libovolně, vytlačováním ze sáčku vánoční perníčky
zdobíme. Polevu můžeme také různě přibarvit potravinářskou barvou nebo
kakaem.
Tagy: vykrajované cukroví, recept perníčky, bílková poleva na zdobení perníčků, bílková poleva na perníčky, perníčky zdobené bílkovou polevou