Staročeské zázvorky
Suroviny na přípravu staročeských zázvorek:
1/2 kg moučkového cukru
1/2 kg polohrubé mouky
4 vejce
4 žloutky
60 g zázvoru
1/2 lžičky prášku do pečiva
Příprava staročeských zázvorek:
Vejce, žloutky a cukr utřeme do pěny, přidáme prosátý tlučený zázvor,
prášek do pečiva a promícháme. Připravenou směs přendáme na pomoučený
vál a dobře vypracujeme těsto. Potom ho rozválíme na tloušťku asi 5 mm,
formičkou vykrajujeme různé tvary, které klademe na plech vymazaný nebo
vyložený pečícím papírem a necháme přes noc odpočinout. Druhý den
upečeme v troubě vyhřáté asi na 180 stupňů přibližně 10 minut
(podle trouby) dobleda.
Pokud máte raději měkké zázvorky, dejte je do krabice a k nim přiložte
krajíc chleba. Staročeské zázvorky jsou díky své vůni jedním
z tradičních symbolů Vánoc.
Tagy: staročeské vánoční cukroví, cukroví zázvorky, zázvorky recept, zázvorníky, vykrajované cukroví