Vánočka
Suroviny na pečení vánočky:
500 g polohrubé mouky
80 g moučkového cukru
120 g rostlinného tuku (hera)
2 žloutky
20 g droždí
1/8 l mléka
50 g rozinek
50 g mandlí
špetka soli
citrónová kůra
špetka prášku do pečiva
1 vejce na potření vánočky
Příprava vánočky:
Droždí rozmícháme v několika lžících vlažného mléka, přidáme
lžíci mouky a cukru. Vše rozmícháme na hladkou kašičku a necháme na
teplém místě asi 10 – 15 minut, až vzejde kvásek. Potom přidáme mouku
(trochu mouky z celkového množství necháme, přidáme ji později), ve
které rozmícháme prášek do pečiva, cukr, žloutky, nastrouhanou
citrónovou kůru, rozpuštěný rostlinný tuk a po částech vlažné mléko.
V míse vypracujeme vařečkou těsto, které potom přendáme na pomoučený
vál, znovu ještě propracujeme a přidáme zbylou mouku. Dobře propracované
těsto dáme zpět do mísy, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme
asi 3 hodiny kynout na teplém místě. Během kynutí těsto převálíme,
přidáme do něj omyté rozinky a dáme opět kynout do mísy. Když těsto
vykyne, přendáme jej na vál, rozdělíme na 9 stejných dílů, které
rozválíme na válečky. Nejprve spleteme 4 válečky a přeneseme na plech,
vyložený pečícím papírem. Potom spleteme 3 válečky a položíme na
spodní upletený díl. Nakonec spleteme poslední 2 válečky a položíme
navrch, přičemž konce vrchního dílu přetáhneme a zasuneme pod vánočku.
Skrz vánočku zapícháme na několika místech špejle, aby se díly při
pečení nesvezly. Takto připravenou vánočku necháme ještě asi půl hodiny
kynout, potom potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a dáme
do předem vyhřáté trouby. Asi po 10 minutách příkon tepla snížíme a
vánočku asi ¾ hodiny propékáme. (Pokud se vánočka z vrchu připaluje,
překryjeme jí alobalem.) Upečenou vánočku můžeme posypat moučkovým
cukrem.
Tagy: kynuté moučníky, vánoční moučníky, vánočka z devíti pramenů, jak se plete vánočka, pletení vánočky, vánočka recept