Švestková buchta s drobenkou
Suroviny na přípravu švestkové buchty s drobenkou (švestkového
kynutého koláče s drobenkou):
400 g polohrubé mouky
130 g cukru
30 g droždí
100 ml mléka
100 g rostlinného tuku
1 vanilkový cukr
3 vejce
0,8 – 1 kg švestek
200 ml smetany na šlehání
skořice
Drobenka:
70 g polohrubé mouky
70 g cukru krystal
70 g másla
1 vanilkový cukr
Příprava švestkové buchty:
Droždí rozmícháme se lžící cukru, lžící mouky a 3 lžícemi
vlažného mléka v míse na hladkou kašičku. Necháme asi 10 minut na
teplém místě vzejít kvásek, přidáme mouku, 80 g cukru, vanilkový cukr,
1 vejce, rozpuštěný tuk a vlažným mlékem zaděláme těsto. Dobře
zpracované těsto lehce poprášíme moukou, přykryjeme čistou utěrkou a
necháme na teplém místě alespoň půl hodiny vykynout. Potom těsto na vále
lehce rozválíme, přeneseme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech,
okraje koláče necháme trochu zvednuté a vidličkou na několika místech
těsto propíchneme. Necháme ještě asi 20 minut kynout, potom poklademe
půlkami vypeckovaných švestek a dáme péci do vyhřáté trouby. Po
20 minutách přelijeme smetanou rozmíchanou se dvěma vejci, 50 g cukru,
špetkou skořice a vložíme asi na 10 – 15 minut do trouby než se smetana
vsákne. Potom posypeme drobenkou a švestkovou buchtu dopečeme.
Příprava drobenky:
Mouku promícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, pokrájeným rozměklým
máslem a prsty dobře rozemneme, aby byla drobenka sypká, bez větších
kousků.
Tagy: použití švestek, švestky recepty, drobenka recept, moučníky s ovocem, kynuté moučníky, koláče recepty, moučníky na plech, koláč se švestkami