Vánoční štola
Suroviny na přípravu vánoční štoly:
400 g hladké mouky
150 g másla
120 g cukru
1 tvaroh
2 vejce
1,5 prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
kandované ovoce
rozinky
ořechy
rum
Příprava vánoční štoly:
Suroviny na těsto dobře zpracujeme, přidáme kandované ovoce, rozinky
namočené v rumu a pokrájené ořechy. Na pomoučeném vále rozválíme
těsto na placku asi 1 centimetr silnou do obdélníkového tvaru. Delší
strany přehneme na střed a potom ještě celé přeložíme napůl. Štolu
přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů
asi půl hodiny. Po vyndání z trouby hned potřeme rozpuštěným máslem
s 1 lžící rumu. Nakonec vánoční štolu hodně posypeme moučkovým
cukrem, aby se nám na povrchu utvořila cukrová krusta.
Tagy: moučníky s tvarohem, vánoční moučníky, nekynutá vánoční štola, rychlá vánoční štola, tvarohová štola