Jahodový koláč
Suroviny na přípravu jahodového koláče:
400 g jahod
200 g hladké mouky
120 g rostlinného tuku
70 g cukru
2 žloutky
8 g želatiny
300 ml jahodové šťávy
40 g cukru do jahodové šťávy
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Příprava jahodového koláče:
Do mouky na vále přidáme cukr, žloutky, pokrájený změklý tuk a
vypracujeme těsto. Vyválíme placku a přendáme jí do dortové nebo
koláčové formy vymazané tukem a vysypané moukou. Okraje těsta musí být
mírně zvednuté. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou a
v předehřáté troubě upečeme dorůžova. Prochladlý koláč poklademe
jahodami (mohou být i kompotované nebo zmražené).
Želatinu rozpustíme v několika lžících teplé vody, necháme nabobtnat a
přecedíme do jahodové šťávy s cukrem (použijeme-li jahody kompotované a
šťávu z nich, cukr nepřidáváme). Když začne hmota rosolovatět,
přelijeme polovinou koláč. Zbytek želatiny necháme ještě ztuhnout a po
té přidáme také. Jahodový koláč necháme ztuhnout.
Tagy: koláče recepty, příprava želatiny, koláč s ovocem a želatinou, koláč s jahodami, moučníky s ovocem