Vdolky
Suroviny na vdolky:
500 g hladké mouky
2 vejce
100 g másla
30 g droždí
200 ml mléka
10 g cukru
sůl
Příprava vdolků:
Droždí rozmícháme s cukrem v části vlažného mléka a trochou hladké
mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Potom přidáme vejce, mouku,
vlažné mléko, rozehřáté máslo a sůl. Vypracujeme těsto a necháme
vykynout. (Nebo těsto zaděláme v domácí pekárně – program kynuté
těsto). Na vále formujeme bochánky (asi 12 kusů) a necháme ještě chvíli
vykynout. Potom vdolky klademe na vymazaný plech, potíráme rozšlehaným
vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Vdolky po té můžeme
rozkrojit, mazat švestkovými povidly a dozdobit šlehačkou nebo nastavovaným
krémem. Uděláme ho z vyšlehaného másla s cukrem a přimícháme
uvařenou kaši z mléka a polohrubé mouky.
Tagy: kynuté moučníky, vdolky s parádou