recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Moučníky >> Vdolky

Vdolky

Suroviny na vdolky:
500 g hladké mouky
2 vejce
100 g másla
30 g droždí
200 ml mléka
10 g cukru
sůl

Příprava vdolků:
Droždí rozmícháme s cukrem v části vlažného mléka a trochou hladké mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Potom přidáme vejce, mouku, vlažné mléko, rozehřáté máslo a sůl. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. (Nebo těsto zaděláme v domácí pekárně – program kynuté těsto). Na vále formujeme bochánky (asi 12 kusů) a necháme ještě chvíli vykynout. Potom vdolky klademe na vymazaný plech, potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Vdolky po té můžeme rozkrojit, mazat švestkovými povidly a dozdobit šlehačkou nebo nastavovaným krémem. Uděláme ho z vyšlehaného másla s cukrem a přimícháme uvařenou kaši z mléka a polohrubé mouky.

Tagy: kynuté moučníky, vdolky s parádou