Medovník
Suroviny na medovník:
150 g másla nebo např. Hery
1 hrnek cukru
3 lžíce medu
2 vejce
3 hrnky hladké mouky (trochu větší)
1 lžička soli
Krém:
1 Salko
250 g másla
400 ml mléka
1 pudink karamelový nebo smetanový
Den předem si uvaříme plechovku Salka asi 1,5 hodiny.
Příprava medovníku:
Máslo (150 g), hrnek cukru a med rozpustíme v parní lázni. Přidáme
2 vejce, 3 hrnky mouky a jedlou sodu. Vše promícháme. Těsto vyklopíme na
vál. (Je lepkavé). Těsto pořádně vypracujeme, musíme hodně podsypávat
moukou. Dáme ho odležet do lednice, stačí chvíli. Vyválíme a vykrájíme
velké placky (pokličkou od hrnce) a dáváme na pečící papír nebo na něm
přímo placky vyvalujeme. Potom všechny placky upečeme na 180 stupňů asi
5 minut. Placky na medovník můžeme péci několik dní dopředu. :Krém si
připravíme smícháním Salka s celým máslem a s vychlazeným pudinkem.
Před potíráním pláty zlehka pokapeme rumem. Po té prokládáme placky
krémem (asi 6 placek). Povrch a boky medovníku také potřeme a posypeme
posypkou z rozdrcených zbytků upečeného těsta. Medovník dáme do lednice
a necháme uležet, nejlépe 2 dny.