Ostružinový koláč
Suroviny na ostružinový koláč:
500 g přebraných a pečlivě opraných ostružin
500 g polohrubé mouky
300 g čerstvého másla
750 g nejlépe nízkotučného tvarohu
4 celá vejce
1 ks pudingu
1 sáček pistácie
citrónová tresť
moučkový cukr jako zdobná poleva
špetka soli
Příprava ostružinového koláče:
Troubu předehřejeme na 170–190 stupňů. Polohrubou mouku promícháme
s cukrem, citrónovou trestí a se solí. Přidáme rozpuštěné máslo a
nejlépe ručním mixérem hněteme drobenku. Vymaštíme plech a dáme na něj
půlku drobenky, přitlačíme a 10 minut pečeme v troubě. Přebrané a
pečlivě oprané ostružiny necháme okapat a poté promícháme máslo, cukr a
citrónovou tresť a pozvolna přimícháme vejce. Potom Nakonec vmícháme do
krému tvaroh a pudinkový prášek. Na chladnoucí koláč stejnomerně
rozdělíme ostružiny a pokryjeme tvarohovým krémem. Nasypeme zbylou
drobenkou. Koláč pečeme dozlatova asi 40 minut. Vyjmeme z trouby, necháme
dobře vychladnout.Pak poprášíme moučkovým cukrem a posypeme posekanými
pistáciemi. Rozkrájíme a můžeme podávat.