Kynuté koblihy
Suroviny na kynuté koblihy:
500 g polohrubé mouky
40 g droždí
4 žloutky
300 ml mléka
½ balíčku vanilkového cukru
½ lžičky soli
2 lžíce rumu
40 g moučkového cukru
40 g tuku např. hera
marmeláda
ztužený tuk na smažení
moučkový a vanilkový cukr na posypání
Příprava kynutých koblih:
Droždí zamícháme s trochou mouky a cukru v trošce vlažného mléka a
necháme nakynout kvásek. Do mísy dáme mouku, kvásek, žloutky, mléko,
vanilkový cukr, sůl, rum cukr a rozpuštěný mírně vychladlý tuk.
Zaděláme těsto a necháme nakynout na teplém místě. Vykynuté těsto
vyválíme na tloušťku asi 1 cm. Na polovině těsta vykrájíme kolečka
(skleničkou), na druhé je jenom naznačíme. Do každého naznačeného
kolečka dáme trochu marmelády. Překryjeme vykrájenými kolečky, kraje
stiskneme a znovu vykrojíme. Připravené koblížky necháme ještě nakynout.
Potom smažíme v rozpáleném tuku horní stranou dolů. Tuku musí být
tolik, aby v něm koblížky plavaly. Usmažené klademe na vrstvu ubrousků,
aby se zbavily přebytečného tuku. Ještě teplé pocukrujeme.