Velikonoční mazanec
Suroviny na velikonoční mazanec:
400 g hladké nebo polohrubé mouky
100 g rostlinného tuku
70 g cukru
20 g droždí
2 dl mléka
3 žloutky
50 g rozinek
50 g mandlí
1 vanilkový cukru
špetka soli
1 vejce na potření
ztužený tuk na vymazání
Příprava velikonočního mazance:
Droždí rozmícháme s trochou cukru, mouky a několika lžícemi vlažného
mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Z mouky, žloutků,
cukru, špetky soli, rozpuštěného tuku, mléka a kvásku zaděláme těsto.
Přidáme rozinky a sekané oloupané mandle. Vypracujeme hladké, lesklé
těsto a necháme hodinu i více nakynout. Mazanec můžeme zadělat
i v domácí pekárně. Z vykynutého těsta utvoříme bochánek a
přendáme na plech vyložený alobalem a pomazaný ztuženým tukem. Necháme
ještě asi hodinu kynout. Potom mazanec nahoře nařízneme, potřeme
rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými mandlemi. Vložíme do předehřáté
trouby, asi po ¼ hodiny zmírníme příkon a propékáme ještě asi ¾
hodiny.
Tagy: kynuté moučníky, velikonoční recepty, velikonoční pečení, mazanec recept