Rebarborový koláč
Suroviny na přípravu rebarborového koláče:
180 g hladké mouky
120 g rostlinného tuku
30 g moučkového cukru
2 žloutky
vanilkový cukr
marmeláda
Rebarborová náplň:
600 g rebarbory
180 g cukru krupice
Sníh:
2 bílky
špetka soli
120 g cukru krupice
Příprava rebarborového koláče:
Mouku, tuk a cukr na válu promneme, přidáme žloutky a vanilkový cukr,
zpracujeme v těsto a necháme v chladu asi 1 hodinu odležet. Potom ho
rozválíme na silnější kolo a přendáme do vymazané a moukou vysypané
kulaté formy a upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova. Potřeme marmeládou,
rebarborovou náplní a navrch dáme ušlehaný sníh. (Sníh nejdříve
ušleháme do polotuha, potom přidáváme postupně cukr a šleháme, až se
rozpustí a sníh zhoustne). V mírně vyhřáté troubě dopečeme
dorůžova.
Příprava rebarborové náplně:
Omytou rebarboru oloupeme, na kousky pokrájíme, spaříme horkou vodou a
scedíme. Potom dáme rebarboru do kastrolu, mírně podlijeme a rozvaříme.
Přidáme cukr a podusíme jí do polohusté kaše.
Místo rebarborové náplně můžeme použít náplň z jablek. Připravíme
jí z 600 g oloupaných nastrouhaných jablek, přidáme lžíci cukru, trochu
skořice, dvě lžíce vody a vše uvaříme na hustou kaši.
Tagy: použítí rebarbory, rebarbora recepty, jablečná náplň, rebarborová náplň, koláč s rebarborou, moučníky s ovocem, koláč z reveně, koláče recepty, reveňový koláč