Jablečný štrůdl z listového těsta
Suroviny na jablečný štrůdl z listového těsta:
1 balíček listového těsta (500 g)
1 kg jablek
120 g cukru
50 g strouhanky nebo piškotových drobečků
100 g ořechových jader
2 lžíce rozinek
skořice
1 vejce
40 g másla
1 vanilkový cukr
tuk na vymazání plechu
Příprava jablečného štrůdlu z listového těsta:
Na pánvi roztavíme trochu másla, přisypeme strouhanku a osmahneme jí
dozlatova. Nebo rozdrobíme piškoty (neosmahujeme). Listové těsto rozdělíme
na dvě poloviny a každou rozválíme do obdélníkového tvaru. Každý plát
posypeme trochou strouhanky, oloupanými a na hrubém struhadle nastrouhanými
jablky, posekanými jádry z vlašských ořechů a omytými rozinkami. Potom
pocukrujeme, poprášíme mletou skořicí a posypeme zbytkem strouhanky. Na
každé straně musí zůstat kus volného těsta na svinutí. Oba záviny
zavineme, okraje přehneme a závin přesuneme na vymazaný plech tak, aby spoj
byl dole. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem s trochou rozpuštěného másla
a v dobře vyhřáté troubě upečeme. Upečený jablečný štrůdl posypeme
vanilkovým cukrem.
Tagy: moučníky na plech, moučník s jablky, štrůdl z jablek, listové těsto recepty, závin z listového těsta, jablečný závin, moučníky s ovocem