recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Moučníky >> Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Suroviny na velikonoční jidáše:
120 g másla nebo rostlinného tuku
2 žloutky
70 g cukru
500 g polohrubé mouky
200 ml mléka
30 g droždí
citrónová kůra
vanilkový cukr
sůl
1 žloutek na potření
med na pokapání

Příprava receptu velikonoční jidáše:
Nejdříve si připravíme kvásek. Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a s několika lžícemi vlažného mléka rozmícháme na hladké těstíčko. Necháme asi 10 – 15 minut na teplém místě, než nám kvásek vzejde. Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, vanilkový cukr a nastrouhanou citrónovou kůru. Potom přidáme kvásek, mouku, špetku soli a vlažným mlékem zaděláme těsto. Dobře vypracované těsto musí být hladké, lesklé, nechytá se vařečky ani stěn mísy. Lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple asi 1 hodinu vykynout.
Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, vyválíme z něj váleček, nakrájíme na stejné kousky, každý vyválíme ještě na dlouhý tenký váleček a stočíme do spirály, uzlíku a podobně. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, necháme ještě asi 20 minut kynout, potřeme žloutkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 25 minut dorůžova. Ještě teplé velikonoční jidáše pokapeme medem.

Tagy: velikonoční pečení, velikonoční tvary jidášů, recept na jidáše, velikonoční pečivo jidášky, recept na jidášky, velikonoční jidášky recept, velikonoční recepty