Velikonoční jidáše
Suroviny na velikonoční jidáše:
120 g másla nebo rostlinného tuku
2 žloutky
70 g cukru
500 g polohrubé mouky
200 ml mléka
30 g droždí
citrónová kůra
vanilkový cukr
sůl
1 žloutek na potření
med na pokapání
Příprava receptu velikonoční jidáše:
Nejdříve si připravíme kvásek. Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme
lžičku cukru, lžíci mouky a s několika lžícemi vlažného mléka
rozmícháme na hladké těstíčko. Necháme asi 10 – 15 minut na teplém
místě, než nám kvásek vzejde. Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky,
vanilkový cukr a nastrouhanou citrónovou kůru. Potom přidáme kvásek,
mouku, špetku soli a vlažným mlékem zaděláme těsto. Dobře vypracované
těsto musí být hladké, lesklé, nechytá se vařečky ani stěn mísy. Lehce
poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple asi 1 hodinu
vykynout.
Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, vyválíme z něj váleček,
nakrájíme na stejné kousky, každý vyválíme ještě na dlouhý tenký
váleček a stočíme do spirály, uzlíku a podobně. Přendáme na plech
vyložený pečícím papírem, necháme ještě asi 20 minut kynout, potřeme
žloutkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 25 minut
dorůžova. Ještě teplé velikonoční jidáše pokapeme medem.
Tagy: velikonoční pečení, velikonoční tvary jidášů, recept na jidáše, velikonoční pečivo jidášky, recept na jidášky, velikonoční jidášky recept, velikonoční recepty